Help ons mee!

Willeke verloor haar zicht en schakelde HipHelpt in voor artsbezoek

Hoe kom je op een afspraak als je niet meer kan fietsen of auto rijden, je vrienden overdag werken en je geen taxi kunt betalen? Door een oogaandoening werd Willeke als eind veertiger praktisch blind. Het betekende veel bezoek aan artsen en aan een psycholoog om te leren omgaan met deze enorme verandering in haar leven. Willeke schakelde de hulp van HipHelpt in.

“Ik was altijd al slechtziend, had een bril met dikke glazen, maar ik kon me er goed mee redden. Tot ik een bloeding kreeg naast de oogzenuw en de oogziekte glaucoom. Mijn zicht liep terug tot nog maar 15%. Dus op een gegeven moment kon ik niet meer zelf boodschappen doen of naar afspraken toe. Lezen, je mobiel gebruiken, je financiën doen, het ging allemaal niet meer. Ik vond het heel moeilijk dat er zoveel wegviel. Vooral omdat ik heel visueel ben ingesteld.”

Geen netwerk en financiën
Al haar hele leven tobt Willeke met haar gezondheid. Daardoor is ze afgekeurd voor betaald werk. Haar netwerk kan haar niet altijd helpen en haar financiële mogelijkheden zijn niet groot. Willeke realiseerde zich al snel dat ze meer hulp nodig heeft om naar haar afspraken te gaan. “Ik vond dat lastig om te vragen. Toch heb ik gebeld met HipHelpt en gevraagd of ik in aanmerking kwam voor hulp. HipHelpt heeft mij toen in contact gebracht met Sandra en zij kwam mij thuis ophalen en bracht mij naar de afspraak. Ze wachtte op mij en bracht ze me ook weer thuis. Dat was echt heel fijn. Sandra en ik hadden gelijk wel een leuke klik, het voelde meteen goed.”

Toch een operatie
De artsen geven aan dat Willeke er rekening mee moet houden dat ze volledig blind zal worden. Een operatie durven zij niet aan. Willeke kan gelukkig terecht bij een andere oogarts voor een second opinion. “Deze nieuwe arts dacht dat ik het risico van een operatie wel kon nemen. Ik ben dus uiteindelijk geopereerd en nu zie ik 40 procent. Dat is echt fantastisch! Ik kan bijvoorbeeld weer lezen en fietsen.”

Er zijn voor een ander
Nu haar zicht is verbeterd, heeft Willeke haar zelfstandigheid weer terug. Haar eigen ervaring stimuleert haar om ook iets voor een ander te doen. “Toen ik zelf niet kon lezen, had ik het fijn gevonden als iemand mij had voorgelezen. Via de kerk kwam ik in contact met een negentigjarige vrouw, die door slecht zicht niet meer kon lezen. Ik las haar voor, om de beurt met een aantal andere mensen. Aan de hand van het boek hadden deze mevrouw en ik mooie gesprekken. Dat was ontzettend leuk om te doen. Zo probeer ik om binnen mijn eigen mogelijkheden er ook voor iemand anders te zijn.”

HipHelpt helpt graag
Het advies van Willeke aan anderen die hulp nodig hebben: “Blijf niet doormodderen! Je hoeft je niet te schamen als je hulp nodig hebt. De mensen van HipHelpt helpen graag, het is hun vrijwilligerswerk voor mensen uit de buurt. Ik hoop dat mijn verhaal mensen over de streep trekt om hulp in te schakelen.”

Luister naar het verhaal van Willeke in deze video. Leuk om die nog even te kijken, want dan zie je hoe Sandra haar ook hielp bij het oppakken van een nieuwe hobby.

https://www.youtube.com/watch?v=uSL6p-Eux9Y

Download de HipHelpt app!

  • Blijf op de hoogte van hulpvragen uit jouw buurt;
  • Reageer direct op openstaande hulpvragen;
  • Pas je profiel en beschikbaarheid eenvoudig aan.

Download  Android

Download iOS

We staan u graag te woord

Oude Rijn 44b
2312 HG Leiden
zodat niemand alleen hoeft te staan


ANBI logo

Vereniging Hulp in Praktijk staat geregistreerd als een algemeen nut beogende instelling.