Help ons mee!

Richting paradijs

Frank Schaap is diaken in de Hervormde Gemeente wijk Dorp in Hendrik-Ido-Ambacht. Deze gemeente is sinds enkele jaren actief betrokken bij HipHelpt. Vanuit het lokale Interkerkelijk Diaconaal Beraad werden enkele gemeenten enthousiast over het motto van deze vereniging: samen werken aan een mooiere samenleving voor iedereen. Frank vertelt over de ervaringen van zijn gemeente met HipHelpt.

“Wij zijn vanuit verschillende kerken betrokken geraakt, met de gedachte: we willen de samenleving proberen wat mooier te maken. Het paradijs zal het nooit helemaal worden, maar we gaan wel in die richting als we elkaar helpen en een zachtere maatschappij creëren. Voor ons was HipHelpt een passende manier om hiermee aan de slag te gaan.”

“Je kunt precies aangeven wat je kunt of wilt doen en je kiest zelf of je je wel of niet aanmeldt voor een aangeboden klus. Je krijgt ook een overzicht in te zien van alle klussen die er gevraagd worden in je eigen omgeving. Op die manier krijg je als diaconie inzicht in wat er concreet speelt, zoals eenzaamheid onder ouderen of verhuizingen als gevolg van echtscheidingen, en waar je dus als lokale diaconie op zou kunnen inspelen.”

Toegankelijker
Frank: “Mensen weten HipHelpt vaak sneller te vinden dan de diaconie. In mijn omgeving weten zelfs instanties deze vereniging steeds beter te vinden om mensen naar door te verwijzen. HipHelpt is er eigenlijk voor mensen die echt nergens anders terechtkunnen, maar regelmatig krijgen ze vragen van mensen die heel goed door een diaconie geholpen zouden kunnen worden. Die mensen worden via de helpdesk naar ons doorverwezen. Zo wordt onze diaconie toegankelijker voor mensen die hulp zoeken.”

“Er komen vaak praktische klussen binnen via HipHelpt, zoals het in elkaar zetten van meubels of het opknappen van een overwoekerde tuin. Maar soms komen er ongebruikelijke hulpvragen binnen. Een jaar of twee geleden reageerde ik op een vraag: een jonge allochtone vrouw moest naar het ziekenhuis, maar ze had vervoer nodig en dat kreeg ze niet voor elkaar. Ik kon haar toen wegbrengen. In de auto hadden we vervolgens hele mooie gesprekken. Over zelfstandigheid en over binding, over het geloof en over waar je als mensen gelijk in bent. Ik heb tijdens die rit veel van haar geleerd.”

“Ook heb ik veel geleerd van mensen uit verschillende kerken met wie ik heb samengewerkt. Tijdens het klussen praat je vaak spontaan over hoe je in het geloof staat. We zijn allemaal verschillend, maar we hebben een doel: zorgen dat de klus geklaard wordt en er zijn voor onze naaste.”

Starten met HipHelpt in jouw woonplaats?

Dit interview is overgenomen uit een artikel over HipHelpt in de Diakonia van september 2021.
Tekst: Judith van der Spoel

Download de HipHelpt app!

  • Blijf op de hoogte van hulpvragen uit jouw buurt;
  • Reageer direct op openstaande hulpvragen;
  • Pas je profiel en beschikbaarheid eenvoudig aan.

Download  Android

Download iOS

We staan u graag te woord

Oude Rijn 44b
2312 HG Leiden
zodat niemand alleen hoeft te staan


ANBI logo

Vereniging Hulp in Praktijk staat geregistreerd als een algemeen nut beogende instelling.