Help ons mee!

Praktijkverhaal: hulpbieder Janny

Janny woont in Utrecht en is sinds 2010 hulpbieder bij HipHelpt. Dat vinden wij een lange tijd, maar voor Janny is dat heel gewoon want sinds dat ze getrouwd is staat zij al klaar voor anderen. En dat is al ruim 50 jaar!

‘En wat is belangrijker een schoon huis of eenzame mensen een bezoekje brengen?’

Omzien naar de ander
Het is heel leuk om Janny aan de telefoon te hebben, ze heeft zoveel mooie verhalen in de afgelopen periode meegemaakt en ze bruist van enthousiasme. Janny vindt het heel gewoon dat ze zoveel doet.  Ze zegt:  ‘de talenten zijn van God gekregen, die mag je gebruiken, geen woorden maar daden, klaar!’ Je bent er voor een ander, je bent er niet voor jezelf. Het zit in haar aard om anderen te helpen.
Janny is een dankbaar en gelukkig mens en wordt er blij van als ze mensen iets kan geven, je kan heel veel voor anderen betekenen. ‘Als je het fijn vindt, kost het je geen enkele moeite. En wat is belangrijker een schoon huis of eenzame mensen een bezoekje brengen’, aldus Janny.

Hoe doe je dat?
Lang geleden heeft ze van haar dominee, die ook psychologie had gestudeerd, belangrijke lessen geleerd, waar ze veel aan gehad heeft. Deze handvatten kwamen tijdens de vele gesprekken die ze gehad heeft goed van pas. Bijvoorbeeld hoe ga je in gesprek met mensen die iemand verloren hebben. Het is al waardevol dat je er bent en luistert naar hen. En dat de mensen ook weten dat wat ze delen, het bij Janny blijft en daar veilig is. 
En soms zegt ze ook heel eerlijk ‘ik weet niet hoe ik hiermee om kan gaan’. Ze leeft zich in in de situatie van de ander en probeert naast hen te staan als ze moeilijke en verdrietige dingen vertellen. 

Ontroerend
Janny vertelt nog een prachtig verhaal over een oude dame van in de 90, waar ze jaren op bezoek ging.  Ze hadden heel leuk contact en keken vaak samen in de fotoboeken van mevrouw. Ze ging dementeren en haar gezondheid ging snel achteruit.  Mevrouw werd overgebracht naar een verzorgingstehuis op de gesloten afdeling. Mevrouw herkende niemand meer. Janny heeft haar nog 1 keer opgezocht.  En wat gebeurde er, mevrouw zei ‘Janny, wat leuk’. Zo bijzonder dat ze Janny herkende.  Ze hebben samen lekker gepraat en koffie gedronken. Zo kon ze het op een goede manier afronden en Janny zag dat ze het daar naar haar zin had. 

Genoeg te doen
Nog een tip van Janny : ‘Meld je aan als vrijwilliger, je gaat er zo blij weg en je wordt er zelf beter van! Het werkt naar twee kanten. Je kan veel betekenen voor een ander. Gewoon luisteren, het stelt niks voor, zo eenvoudig is het. Er is genoeg te doen en voor iedereen is er wat!’

Meld je aan als vrijwilliger

Download de HipHelpt app!

  • Blijf op de hoogte van hulpvragen uit jouw buurt;
  • Reageer direct op openstaande hulpvragen;
  • Pas je profiel en beschikbaarheid eenvoudig aan.

Download  Android

Download iOS

We staan u graag te woord

Oude Rijn 44b
2312 HG Leiden
zodat niemand alleen hoeft te staan


ANBI logo

Vereniging Hulp in Praktijk staat geregistreerd als een algemeen nut beogende instelling.