Help ons mee!

Hulpbieder Lizet doet boodschappen

Het begint met een hulpvraag, maar als je je openstelt voor die ander dan help je eigenlijk elkaar.

Januari 2021 kreeg ik een mail van HipHelpt/Burennetwerk Gouda met een hulpvraag. Een dame had vanwege toenemende gezondheidsproblemen sinds kort moeite om zelf boodschappen te gaan halen. Bij de kennismaking klikte het voor mijn gevoel goed en we spraken dan ook meteen voor een volgende keer af.

We doen dit al een jaar op deze manier. Ik kom het briefje ophalen bij haar thuis en later die week doe ik de boodschappen. Ik vind mevrouw.... heel modern op haar leeftijd. Ze is altijd bereikbaar op haar mobiele telefoon als ik tijdens de boodschappen doen iets wil overleggen. Dat maakt dat het allemaal heel soepel loopt. Is er iets niet? Dan haal ik het in overleg een ander moment in de stad. Het ophaalmoment van het boodschappenbriefje voor de volgende keer zetten we meteen in de agenda’s. We proberen het op die manier te plannen dat we de tijd hebben om het lijstje door te nemen als ik het kom halen.

In de tijd is het zo gegroeid dat het ophaalmoment voor ons allebei gezellige momentjes zijn van praten. Inmiddels weten we al aardig wat van elkaars leven.

Het is fijn dat we in de zelfde wijk wonen. Even tussendoor wat extra’s doen kan dus ook. Sommige van mijn kinderen heb ik weleens meegenomen naar mevrouw…om kennis te maken of haar iets te brengen. Het is wat mij betreft alleen maar positief als je kind ziet dat er meer is om voor te leven dan voor jezelf. Naar de ander omzien. Het hoeft niet groots en veel, maar mag wel wat kosten van mijn tijd. Wat voor ons klein lijkt om te doen, kan voor die ander heel groot zijn. In een wereld die steeds meer schreeuwt “als IK het maar goed heb”, kun je als je je ervoor openstelt op deze manier samen de leuke, maar ook minder fijne dingen delen.

Mensen vragen weleens; hoe komt het dat je iemand die je totaal niet kent op deze manier helpt? Tsja, ik probeer me altijd in te leven hoe het is als je in die ander zijn of haar situatie leeft. Ik had mevrouw….. kunnen zijn. Dan zou ik toch ook blij worden van wat hulp? Mijn ervaring is dat het helpen van iemand op deze manier je leven echt kan verrijken. En zij helpt mij andersom ook weer doordat de momentjes bij haar thuis een baken van rust zijn in mijn drukke bestaan, waarbij zij ook luistert naar wat mij bezighoudt.

Download de HipHelpt app!

  • Blijf op de hoogte van hulpvragen uit jouw buurt;
  • Reageer direct op openstaande hulpvragen;
  • Pas je profiel en beschikbaarheid eenvoudig aan.

Download  Android

Download iOS

We staan u graag te woord

Oude Rijn 44b
2312 HG Leiden
zodat niemand alleen hoeft te staan


ANBI logo

Vereniging Hulp in Praktijk staat geregistreerd als een algemeen nut beogende instelling.