Help ons mee!

Hulp die verschil maakt

Terwijl hun twee zoontjes zich vermaken met een computerspelletje vertellen Abdel en Nour me hoe ze in Nederland terecht zijn gekomen. “Alleen een samenvatting hoor”, benadrukt Nour. Het hele verhaal vertellen is te moeilijk. Twee keer deed het echtpaar, met toen alleen nog hun oudste zoon, een poging om vanuit Syrië naar Turkije te vluchten. Beide pogingen mislukten. Een derde poging lukte wel. “Naar Griekenland”, zegt Nour. “Samen met ons zoontje van nog maar negen maanden oud zaten we op een van de vluchtelingenboten. Het was eng.” Hoe ‘eng’ het was, blijkt wel als ze vervolgens zegt: “Maar… we zijn niet dood.” 

 

In een vreemd land

Na één jaar Griekenland komt het gezin aan in Nederland. Daar zijn ze nu alweer zeven jaar. Abdel: “Ruim een jaar zijn we van het ene naar het andere AZC gegaan. Uiteindelijk kregen we een woning toegewezen in Nijkerk.” Helaas moeten ze dit huis na vijf jaar weer verlaten. Er wordt hen een andere woning toegewezen, maar die verkeert in slechte staat. “Er was veertig jaar niets aan gedaan”, zegt Abdel. Een probleem dat niet zo makkelijk op te lossen is als je met weinig financiële middelen en zonder netwerk in een vreemd land zit. 

 

Een belangrijke tip

Gelukkig wijst een medewerkster van VluchtelingenWerk Nour op HipHelpt. “Ik ben zó blij dat ze dat gedaan heeft”, zegt Nour. Inmiddels hebben we al meerdere klusjes gedaan bij het gezin. Abdel vertelt: “HipHelpt heeft geholpen bij het plaatsen van een schutting om onze achtertuin. Voor de veiligheid van onze kinderen is dat belangrijk.” Verder zijn er elektraklusjes gedaan en is er geholpen met het verven van deuren. Abdel en Nour klussen zelf ook veel in hun huis. En als onze hulpbieders komen, kunnen zij altijd rekenen op de hulp van Abdel.  

 

Klussen en advies

Hoe het zou zijn zonder onze hulp? “Heel moeilijk”, aldus Nour. “We hebben geen geld om dingen te laten doen. Ook geven de hulpbieders ons advies over hoe we dingen aan kunnen pakken. We hebben veel van hen geleerd.” Abdel vult aan: “Omdat wij de weg hier nog niet weten, is het heel fijn als mensen met je meedenken.” Nour concludeert: “Jullie hulp maakt echt heel veel verschil.”

 

*De gebruikte namen zijn om privacyredenen gefingeerd.

De personen op de foto zijn niet de personen uit het verhaal. 

Download de HipHelpt app!

  • Blijf op de hoogte van hulpvragen uit jouw buurt;
  • Reageer direct op openstaande hulpvragen;
  • Pas je profiel en beschikbaarheid eenvoudig aan.

Download  Android

Download iOS

We staan u graag te woord

Oude Rijn 44b
2312 HG Leiden
zodat niemand alleen hoeft te staan


ANBI logo

Vereniging Hulp in Praktijk staat geregistreerd als een algemeen nut beogende instelling.