Help ons mee!

HipHelpt samen leven: meer dan een luisterend oor

HipHelpt samen leven: meer dan een luisterend oor

Op veel plekken in Nederland wordt de komende weken aandacht gegeven aan het thema eenzaamheid. Ook door HipHelpt. Vorig jaar is het project ‘HipHelpt samen leven’ gestart: een gratis cursus tegen eenzaamheid.

HipHelpt samen leven

Bij HipHelpt samen leven koppelt de lokale helpdesk van HipHelpt vrijwillige coaches aan mensen die de cursus willen volgen. Samen doorlopen ze deze gratis cursus. Vaak hebben de deelnemers behoefte aan meer verbinding in hun leven; met zichzelf en met anderen. In de cursus is er aandacht voor thema’s zoals: Wie ben ik?, zingeving, vrienden maken en omgaan met verlies.

Eenzaamheid

HipHelpt krijgt allerlei hulpvragen binnen; van het ophangen van een lamp tot het regelmatig wandelen met iemand in een rolstoel. Bij veel hulpvragers spelen ook gevoelens van eenzaamheid. Het project samen leven zoekt de verdieping met mensen die hier behoefte aan hebben. We geloven ten diepste dat mensen zijn gemaakt om in verbinding te leven. Het werkboek geeft handvatten om hieraan te werken en om met kleine stapjes uit de negatieve spiraal van eenzaamheid te komen. Iedereen mag meedoen. Bijvoorbeeld als je behoefte hebt aan meer contacten. De cursus kan ook helpen als je een levensgebeurtenis hebt meegemaakt. Denk aan het verlies van een dierbare, financiële problemen of bijvoorbeeld een verhuizing. 

Locaties

Inmiddels is het project uitgebreid naar zeven plaatsen in Nederland: Nijkerk, Leiden, Dordrecht, Waddinxveen, Alblasserdam, Hendrik Ido Ambacht, Zwijndrecht en Vlaardingen. Op al deze plekken zoekt HipHelpt vrijwillige coaches. Dit zijn mensen die het fijn vinden om te luisteren naar het verhaal van de ander. Zij volgen een online training waarin ze leren over bijvoorbeeld levensgebeurtenissen en luisterhouding. Zo kunnen ze een luisterend oor bieden, maar ook echt iemand op weg helpen om te groeien in verbinding.

Download de HipHelpt app!

  • Blijf op de hoogte van hulpvragen uit jouw buurt;
  • Reageer direct op openstaande hulpvragen;
  • Pas je profiel en beschikbaarheid eenvoudig aan.

Download  Android

Download iOS

We staan u graag te woord

Oude Rijn 44b
2312 HG Leiden
zodat niemand alleen hoeft te staan


ANBI logo

Vereniging Hulp in Praktijk staat geregistreerd als een algemeen nut beogende instelling.