Help ons mee!

Podcast over armoede

In de podcastserie van Micha Nederland interviewt Harmen Niemeijer mensen over het thema Genieten van Genoeg. In deze podcast interviewt hij Jelle Sijtsma en Tom Kolsters over het thema armoede in Nederland. Want ondanks dat we in een rijk land leven, leven er nog veel mensen in armoede. En wat is dan de betekenis van genieten van genoeg? Jelle is werkzaam voor HipHelpt en Tom voor SchuldHulpMaatje.

Beluister de podcast ‘Genieten van genoeg’

De podcast start met de vraag wat ‘genieten van genoeg’ voor Jelle en Tom betekent. Jelle: “Je tijd, je geld en andere dingen die je hebt, kunnen inzetten voor anderen. Dat is voor mij ook genieten van genoeg.” Tom:  “Ik vind ‘genieten van genoeg’ een beetje een makkelijke zin. Als je structureel maandelijks geld tekortkomt voor je basisbehoeften, dan vind ik dat een hard gelach”. Harmen: “Daarom is het goed om hier met elkaar aan tafel te zitten en het erover te hebben. Armoede is een realiteit van heel veel mensen.”

Het gezicht van armoede

In het gesprek vraagt Harmen ook hoe armoede eruitziet. Tom: “Als je kijkt naar de gigantische aantallen van mensen die in armoede leven, dan denk je haast niet meer na over de mensen en de verhalen die er achter liggen. Dat het mensen zijn zoals jij, ik, je buurman. Iedereen kan het overkomen. En het enge is juist dat je het niet ziet. Het vindt allemaal plaats achter gesloten deuren. En het taboe is zo groot. Iemand in de schulden meldt zich pas na 5 jaar. Dus pas dan komen de verhalen naar buiten dat iemand het niet meer redt. We hebben er alles aan gelegen om hier eerder over te gaan praten”.

Levensgebeurtenis

Harmen vraagt zich af hoe we dat gesprek concreet op gang kunnen brengen. Jelle: “Schulden en armoede ontstaan vaak door een levensgebeurtenis. Je gaat scheiden, je wordt ziek, je raakt je baan kwijt. Er kan van alles in je leven gebeuren, waardoor het financieel opeens anders gaat lopen. Ik denk dat het goed is voor mensen om daar bewust van te zijn. Want op dat soort momenten hebben zij eigenlijk mensen nodig die zeggen: Ik zie dat je gescheiden bent en hoe is dat nu financieel voor jou? Red je het? Op dat soort momenten heb je mensen nodig die daarnaar vragen, want mensen zullen niet heel snel zelf naar buiten treden”.

Beluister de podcast ‘Genieten van genoeg’

Micha Nederland

Micha Nederland komt op voor gerechtigheid. De organisatie verbindt, inspireert en activeert kerken en organisaties om actief christen te zijn in deze wereld. Dichtbij én ver weg. Met oog voor mens en natuur. Geïnspireerd en gedreven door de profeet Micha: “Er is jou, mens, gezegd wat goed is, je weet wat de HEER van je wil: niets anders dan recht te doen, trouw te betrachten en nederig de weg te gaan van je God.” (Micha 6:8). Meer informatie vind je op www.michanederland.nl.   

HipHelpt

Door heel Nederland zetten (kerkelijke) vrijwilligers zich in voor buurtgenoten die er alleen voor staan. Zij zijn gedreven door naastenliefde en geïnspireerd door het Evangelie. En zij bieden hulp aan mensen die dat nodig hebben, ongeacht hun cultuur of religie. Niemand hoeft alleen te staan. Meer informatie vind je op www.hiphelpt.nl.

SchuldHulpMaatje

Alles wat SchuldHulpMaatje doet is erop gericht om mensen met (dreigende) schulden vroegtijdig te bereiken en hulp te bieden via internet en met getrainde vrijwilligers, die deskundig en op persoonlijke wijze kunnen helpen naar een schuldenvrij leven. Begeleiding in gedragsverandering en financiële zelfredzaamheid staan daarbij centraal. Naastenliefde is de basis en het evangelie de inspiratiebron. Dat betekent dat elk mens aandacht en (zo nodig) zorg en ondersteuning verdient. Meer informatie vind je op www.schuldhulpmaatje.nl.

Download de HipHelpt app!

  • Blijf op de hoogte van hulpvragen uit jouw buurt;
  • Reageer direct op openstaande hulpvragen;
  • Pas je profiel en beschikbaarheid eenvoudig aan.

Download  Android

Download iOS

We staan u graag te woord

Oude Rijn 44b
2312 HG Leiden
: