Help ons mee!

Licht verspreiden achter de voordeur

Er zijn voor je buur in nood bij eenzaamheid en armoede
Veel mensen, kerken en parochies willen iets betekenen voor buurtgenoten die een helpende hand nodig hebben. Maar wie zijn dat? Waar wonen ze? Ongevraagd je hulp aanbieden is niet altijd makkelijk. Dit gespreksmateriaal geeft je meer inzicht in hoe je deze mensen kunt bereiken. Ook gaat het in op eenzaamheid of geldzorgen die misschien wel bij jou of bij anderen in de groep spelen. In een notendop:

  • Inzicht in de grootte van het onrecht van (problematische) geldzorgen en eenzaamheid
  • Leren over de impact van deze omstandigheden op diverse levensgebieden
  • Praktische stappen om er te zijn voor je buur met geldzorgen en/of eenzaamheid

Download het materiaal gratis voor een inspirerend gespreksmoment met jouw gemeente, parochie of kring, of wie weet wel met je gezin of een groep wijkgenoten. Kijk samen wie er mogelijk behoefte heeft aan contact of hulp en ontdek wat je voor hen kunt betekenen:

Download
 

Jelle Sijtsma van HipHelpt:
“Ik hoop dat mensen door dit gespreksmateriaal ontdekken dat er in hun eigen omgeving van alles kan spelen als het gaat om armoede en eenzaamheid. We laten zien dat je eigenlijk al heel eenvoudig iets kunt betekenen voor een buurgenoot die het moeilijk heeft. Dat kan door een klein gebaar van aandacht, of praktische hulp.”

Samenwerking
Dit materiaal is een samenwerking van Micha Nederland, HipHelpt en SchuldHulpMaatje. Jelle Sijtsma van HipHelpt: “Bij HipHelpt helpen we mensen met een hulpvraag die niet kunnen terugvallen op sociaal netwerk. Alleen al het feit dat er buurtgenoten zijn die vrijwillig bij zo’n hulpvraag willen helpen geeft deze hulpvragers vaak al een enorme oppepper. Doordat we dit werk doen met vrijwilligers in de buurt komen mensen elkaar ook nog eens tegen bij de supermarkt en zo voelen mensen zich vaak al minder alleen staan. Samen lukt ‘t, dat is ook waar SchuldHulpMaatje in gelooft. Zeker als je in de schulden zit heb je iemand nodig die in je gelooft en je helpt. Zonder te oordelen, maar gewoon met je aan de slag gaat om weer financieel orde op zaken te stellen. De maatjes van SchuldHulpMaatje doen dat.”

Over de Micha Cursus
De gespreksmodule is een keuze-onderdeel van de Micha Cursus. De hele cursus bestaat uit zeven bijeenkomsten (zes bijeenkomsten en een praktijkdag), die je kunt organiseren in je eigen woonplaats en waarin je samen ontdekt wat de Bijbel zegt over gerechtigheid en hoe ieder met zijn of haar talenten kan meewerken in Gods Koninkrijk. De cursus helpt om met nieuwe ogen te kijken naar armoede- of duurzaamheidsvraagstukken en geeft concrete tips hoe je dit kunt vertalen in je dagelijks leven: zowel ver weg, als gewoon om de hoek van de kerk en/of in je eigen buurt. www.michacursus.nl

Micha Nederland
Micha Nederland is een netwerk, bestaande uit kerkelijke en maatschappelijke organisaties en christelijke ngo’s. Samen verbinden, inspireren en activeren we kerken, christenen en organisaties om zich samen in te zetten voor gerechtigheid. www.michanederland.nl

We staan u graag te woord

Oude Rijn 44b
2312 HG Leiden
: